Challenger, глобална марка на AGCO Corporation

Challenger, глобална марка на AGCO Corporation, въведена изцяло нова категория на трактори до северноамериканските операции агробизнеса време Farm покаже напредъка на 2016 в Буун, Айова. Тракторите от серията Challenger 1000, най-големите фиксирана рамка трактори в света, са следващата „трябва да се види“ иновации на селскостопанския отрасъл е. Създаден, за да достави по-ниска цена на притежание и подобрена производителност на акър, тракторите от серията Challenger 1000 могат да бъдат единствено решение и за двете тежки проектобюджета и работа ред на културите.

Тракторите от серията Challenger 1000 съчетават силата на една малка рамка, съчленен 4 задвижващи колела с гъвкавостта и бързината на фиксирана рамка машина ред култура на по-леки. Те се предлагат в четири модела, вариращи 396-517 двигател конски сили с тегло диапазон от 31,204 кг. (14153килограм) до 50,706 кг. (23,000 кг).

„Земеделието в Северна Америка е подложен на още една еволюция като операции да станат още по-големи и изискват по-голяма ефективност и производителност от техните режийни инвестиции“, казва Джош Keeney, тактически маркетинг мениджър в AGCO. „Тракторите от серията Challenger 1000 са решение на този проблем, което позволява на производителите да инвестират в една машина, която може да обслужва множество нужди в тяхната работа, като им помага да бъде по-изгодно. Ние вярваме, че този подход просто има смисъл – ние го наричаме интелигентен земеделие „.

Тракторите от серията Challenger 1000 са изградени върху новата платформа AccuEngineering. Това е подход на Challenger за разработване на по-умни, по-интуитивен продукти, които увеличават производителността ферма и намаляване на разходите.

„В продължение на години, Challenger трактори са били известни със своята издръжливост и дълготрайност. Но тъй като селското стопанство промени, така че правя на нуждите на нашите клиенти „, обяснява Keeney. „От контролите в кабината, в новия AccuDrive задвижващата система, към AccuTerminal, AccuEngineering поддържа търговска марка издръжливост на Challenger макар и да внасят нов стандарт на изпълнение и производителността на селското стопанство.“

Иновативна AccuDrive задвижваща система се разширява съвременни възможности за отглеждане на

В стремежа да се осигури единно решение за различни приложения на фермата, AGCO инженери обединяват редица нововъведения. Те започнаха от захранване на тракторите с висок капацитет, шестцилиндров, 12.4-литров, MAN двигатели с VTG турбокомпресори, които се адаптират към оптимизиране на въздушния поток за оптимална мощност тласък на по-широка оборота диапазон. Резултатът доставя впечатляващите 1,770 фута кг. въртящ момент при по-ниски обороти на двигателя от 1100 оборота в минута. Това „висок въртящ момент, ниска скорост“ подход позволява тракторите от серията Challenger 1000 да се движат в максимален обхват на въртящия момент, докато предоставянето нисък разход на гориво, което ги прави идеални за тежък проект за работа и осигуряване на максимална производителност, 365 дни в годината.

За да се даде на тракторите им пъргав гъвкавост, инженери създадоха AccuDrive задвижващата система, която комбинира Challenger Accu-VT безстепенна трансмисия с променлива задвижване на четирите колела.

„Ключът към този разтвор е трансмисия, която задвижва двата моста независимо. За разлика от днешните конвенционални задвижване на четирите колела трактори, които използват фиксирано съотношение на въртящия момент между предния и задния мост, AccuDrive използва променлива задвижване на четирите колела, която разпределя въртящия момент независимо над две предавателни изходи за всяка ос. Едно интелигентно контролирано, двойно предаване съединител управлява въртящ момент, така че може да бъде изместен между осите в съответствие с нуждите.

„Ние го наричаме Challenger Torque Вектори“, обяснява Keeney, „и това е начина, по който се мощността и тягата на шарнирен трактор в платформа с фиксирана рамка.“

Challenger 1000 Series Работната

В допълнение, тракторите са създадени с лека база тегло и удобна система за баласт, за да ги направят лесно да се адаптират и идеален за ред култура и пътната работа. Максимална пътна скорост от 31 mph се постига при икономия на гориво-1200 оборота в минута.

Гъвкава, удобна система пред баласт добавка към гъвкавостта

Гъвкави и удобни предни опции баласт гарантират, че тракторите са достатъчно гъвкави, за ползване от началото до края на всяка година на реколтата. прост Системата на предните баласт има пет сменяеми опции тегло от 1,978 кг. до 7,275 кг. Лесно баласт пикап и окачване на предния мост саморазливна позволи на тежести да бъдат променени в минути.

Интуитивно управление на трактор за лекота на работа