2012 Craftsman CTX 9500

Нашият тест трактор е предоставена с любезното съдействие на Sears и нейните маркетингови хора в Zeno Group и е доставено от YRC Превоз с грижа префърцунен. Тракторът условие е модела на най-на-на-ред (# 25007) с всяка налична опция, включително най-големият двигател, трансмисия хидро и палубата.

2012 Craftsman CTX 9500 преден десен
Но първо, техническите тънкости. Серията CTX се състои от четири модели трактори, вариращи от 20 к.с. / 42 „палуба CTX 9000 парцела трактора към тествания 30 к.с. / 54“ палубата CTX 9500 Garden трактор. Двамата в-между модели са 22 к.с. / 46 „палуба CTX 9000 парцела трактора и 26hp / 52“ палуба CTX 9500 Garden трактор. Всеки CTX серия трактор започва с заварена конструкция на 10-габарит, който е прикрепен към тежкотоварни чугун ос на най-отпред и предаване на Tuff Torq в задната част. CTX 9000 20 к.с. трактора идва с круиз контрол, CTX 9000 22 к.с. получава автоматично регулиране на тяга, CTX 9500 26 к.с. добавя блокаж на диференциала, и CTX 9500 30 к.с. добавя хидравлично свързване лифт и сервоусилвател на волана. Трите трактори под CTX 9500 тествахме (Sears ги определя като модели 25004, 25005 и 25006) се Tuff Torq K 66 предавания, предаване на тежкотоварни от всяка сметка, но нашата трактор е оборудван с най-K71, който го поставя в лигата с добре известни конкуренти. С тези препоръки като основа, той дойде като не е изненада, че най-новите Briggs & Stratton Professional Series двигатели с електронно управление на горивото (EFM) бяха избрани агрегати.

2012 Craftsman CTX 9500 лявата задна
Нашият тест трактор уцели право нагоре и веднага впечатлен от нейната тиха празен ход-не на всички това, което можете да очаквате от един голям 30 к.с. V-Twin двигател, който ние измерва при 85,6 децибела от мястото на водача. Едно бързо приспособяване на 18 „високо задната седалка и след това кормилното управление на наклона (на 13“ мек захват колелото е много хубаво) и ние бяхме на разстояние да се косите. Височината на рязане е лесно непокрит регулируема и ние избран 3-1 / 2 „. Дроселиране до 3600 обороти, ние измерва нивото на звука на 90,9 децибела, което е доста приемливо, макар и за защита на слуха винаги е препоръчително. Но когато сме ангажирани с електрическа енергия излетно (ВОМ), нивото на шума застрелян до 100 децибела-кредитна или обвинявам комбинацията от високи остриета лифт и значителна скорост острие на върха. Понижаването на палубата с автомобилната мигач-подобен контрол, ние започнахме стреляйки трева. Веднага, кройката е ниво и пълна, без да остави откоси между лопатките, и изхвърлянето ситно нарязан. За разлика от тракторите простотата тази серия се моделира след, палубата виси от трактора vs. езда на земята. Независимо от това, качеството на рязане е наравно с някои от най-добрите палуби, които сме тествали. Как да стигнем до по-ниската четиридесет където тревата на нашия тест имот е малко неравен, ние вдигна височината на рязане до 4 „, които участват не повече от ощипване на позицията на таблото ключ. Slick. След косене на декар или така, спряхме да се провери нивото на течностите (всичко е наред) и отбеляза, че габарита на цифров газ едва се е преместил, макар че по-късно открихме габарита типично за повечето където времето да се откажа от първия 1/4 изглежда вече от последната 3/4. Без значение, ние оценяваме цифрова апаратура, а не на нивото на очите или капачка калибри някои производители ще.

2012 Craftsman CTX 9500 Front
Един от нашите тестери коментира, че въпреки че в радиус на завой е стегнат (18 „) и нивото на усилие с усилване на волана с два пръста лесно, трактора се качи груб. А бърза проверка на налягането на гумите и можехме да видим защо-всички четири гуми са напомпани до макс. Като няколко PSI изключва всяка фиксирана че бързо.
Прием на CTX 9500 до част от нашия тест имот, където остър наклон може да бъде предизвикателство, ние имаме шанс да тества автоматичния контрол на сцеплението (АТС). Системата ATC изпраща мощност към двете задни колела, така че ако някой започне да вкара другия държи трактора ще. Открихме намесата безпроблемно и през повечето време операторът дори не осъзнават, приплъзване се случваше. Открихме също въздействието на трева от ATC ангажиране несъществуващо. И въпреки че на CTX 9500 също е оборудван с блокаж на диференциала, където и двете задни колела могат да бъдат заключени при ниски скорости, ние сме се познае най притежавате